torsdag 13. november 2008

Mer om Grandiosa og mat i Norge. (In Norwegian).

Erik R View profile
More options Nov 13, 5:41 am

Newsgroups: no.alt.mat
From: Erik R
Date: Wed, 12 Nov 2008 21:41:43 -0800 (PST)
Local: Thurs, Nov 13 2008 5:41 am
Subject: Re: Mistanke om at det er noe galt med innholdet i Pizza Grandiosa.
Reply | Reply to author | Forward | Print | Individual message | Show original | Remove | Report this message | Find messages by this author
On Nov 12, 11:29 pm, Harald Mossige wrote:



- Hide quoted text -
- Show quoted text -

> Erik R skreiv:

> > On Nov 12, 9:46 pm, Harald Mossige wrote:
> >> Erik R skreiv:


> >>> On Nov 11, 7:13 pm, "jon-gunnnar" wrote:
> >>>> "Erik R" skrev i meldingnews:b7229726-a571-4d39-962e-bdd79e6a7384@w39g2000prb.googlegroups.com...
> >>>>> hva kan det komme av i såfall, at svenskene har bedre smak enn
> >>>>> nordmenn?
> >>>> Vel - de fleste land har bedre smak enn nordmenn ;-) Svenske matbutikker er
> >>>> gjennomgående bedre enn norske. Sjekk f.eks. ostedisken, masse
> >>>> svenskprodusert god ost. I norge har vi norvegia, samt....
> >>>> --
> >>>> jgp
> >>> Hei,
> >>> men hva kan det komme av at det er så dårlig mat i Norge da?
> >> Kunskapsmangel, og manglande samarbeidsevne.


> >> Folk flest som handler i butikker, trur at poteter = poteter. Dei er
> >> ikkje klar over at der finnes 200 varianter, og dei går som i ei svima
> >> og godtek det blårussen i butikkjedane har bestemt at kundene skal kjøpa.


> >> Desutan mangler den mest elementære kunskap om matstell, kosthald og
> >> kokekunst.


> >> Vi kan ikkje anna venta når menigman trur at flaskeveten er subdare en
> >> aqua krana.


> >> HM


> >>> Med vennlig hilsen
> >>> Erik Ribsskog- Hide quoted text -
> >> - Show quoted text -


> > Hei,


> > ok så det mangler kunnskap om mat ja.


> > Men kan det være at produsentene, som Orkla, utnytter dette, at
> > kunnskapen om mat i Norge, er så dårlig.


> Ja, omtrent /alle/ produsentane utnytter dette. For dei "store"
> produsentane er det medveten politikk, for dei mindre er det ei felle
> dei er fanga i.


> > Og hvorfor er kunnskapen om mat bra i noen land, men dårlig i
> > andre land?


> Eg har ikkje kunskap som kan verifisera påstanden.


> > Er det i forbindelse med rasjoneringen, under krigen, og etter
> > 2. verdenskrig, at folk bare fikk et slag mat i butikken, og
> > var glad til med det.


> Nei. I dei tidene var alle svært medvetne om kvalitet og næringsverdi.
> Dei viste at at familiane bare kunne overleva dersom dei knappe
> rasjonane blei utnytta til godt råvarevalg. Du bør hugsa at matstell og
> kosthald var skulefag i den sjuårige skulen. Då som nå galt regelen:
> "Veien til mannens hjerte går igjennom magen."


> > Så har Norge egentlig aldri våknet opp igjen etter krigen.


> Etter krigen har nordmenn blitt sløva ned. Når tid var det at
> skulekjøkken og kostlæra "blei tatt ut" frå skulen, og i praksis
> overlatt til "reklameindustrien"?


> HM


> > Er det slik det er?


> > Med vennlig hilsen


> > Erik Ribsskog- Hide quoted text -


> - Show quoted text -- Hide quoted text -


> - Show quoted text -



Hei,

nei jeg vet ikke når heimkunnskapfaget gikk ut av den norske skolen.


Vi hadde vel heimkunnskap, i 7. klasse i hvertfall, på Svelvik
Ungdomsskole,
i 83/84, var det vel.


Men der lærte vi vel ikke så mye om sunn mat.


Vi lærte å lage pølsegryte, og også pizza, husker jeg.


Så sånn var det.


Men det var vel sunnere pizza, enn Pizza Grandiosa.


Tørr du å tippe hva kjøttet på vanlig Grandiosa består av forresten?


Med vennlig hilsen


Erik Ribsskog


Reply Reply to author Forward







You must Sign in before you can post messages.
To post a message you must first join this group.
Please update your nickname on the subscription settings page before posting.
You do not have the permission required to post.



Erik R View profile
More options Nov 13, 5:55 am

Newsgroups: no.alt.mat
From: Erik R
Date: Wed, 12 Nov 2008 21:55:09 -0800 (PST)
Local: Thurs, Nov 13 2008 5:55 am
Subject: Re: Mistanke om at det er noe galt med innholdet i Pizza Grandiosa.
Reply | Reply to author | Forward | Print | Individual message | Show original | Remove | Report this message | Find messages by this author
On Nov 12, 11:38 pm, Harald Mossige wrote:



- Hide quoted text -
- Show quoted text -

> Erik R skreiv:

> > On Nov 12, 9:38 pm, "jon-gunnnar" wrote:
> >> "Erik R" skrev i meldingnews:d69483a2-0e1a-496c-a750-2f0c8b191fcf@w39g2000prb.googlegroups.com...


> >>> men hva kan det komme av at det er så dårlig mat i Norge da?
> >> Har lurt på det samme. Høna og egget - eller ond sirkel: butikker har ikke
> >> det, fordi ingen etterspør det. Ingen etterspør det, fordi butikkene ikke
> >> har det....


> >> Men vi har jo i hundrevis av år kjempet for å overleve som et fattig
> >> bondeland, god tilgang på mat er relativt nytt i norge. samt lang avstad til
> >> andre land og følgelig sikkert mindre impulser utenfra en sentraleuropa eks.
> >> Dessuten er nok mangfoldet i norge generelt mindre enn i andre land på mange
> >> områder. Nordmenn går i takt -alle hadde samme møbler, farger, bil... Hvor
> >> mange kjenner du som har/hadde okseblodfarget hjørnesofa i "skinn" og
> >> furubord?


> >> --
> >> jgp


> > Jo, det var sikkert mange som hadde det på 80-tallet osv.


> > Men det må vel komme av dårlig utvalg da.


> > Jeg kan ikke skjønne at situasjonen i Norge, skulle være så
> > anderledes, enn
> > situasjonen i f.eks. Danmark, etter krigen.


> > Det virker som at i Norge, så er det bare en eller to produsenter, som
> > lager
> > en type vare.


> Eit av problema ligg der.


> > Mens i England, som jeg bor f.eks., så er det hundrevis.


> > Og mange nordmenn, drar jo til Sverige for å handle mat.


> > De som bor nærme grensen.


> > Det mangler jo ikke på impulser, fra andre land til Norge.


> > Se så populær amerikansk og engelsk musikk er.


> > Og fotball og basket og annen engelsk og europeisk sport.


> > Så det mangler vel ikke på impulser utenfra, i Norge?


> > Mange sier jo at Norge er som USA nesten.


> > Men når man går inn i en matforretning, i Norge, så er
> > det mer som i et kommunistland, enn i et vestlig land.


> > Kan det være at leverandørene, som f.eks. Orkla, har for
> > mye makt?


> Det er dei store matvare produsentane som i praksis styrer kva
> sombiforbrukarane i Norge skal kjøpa, og for dei er der bare /eit/ mål
> som er heilagt, forteneste. Dei gjev fulstendig faen i kva kundene treng.


> > Er leverandørene av mat i Norge som en slags mafia?


> Ja. Det er dei.


> > Se på Møllers Tran, som også er fra Orkla.


> > De fant måkeskit, og maskiner som ikke hadde vært
> > rengjort på mange år, og teknisk tran, som ikke
> > skulle vært gitt til mennesker.


> Der er nok ein del mindre begava mennesker oppe i hirakiet i
> næringsmiddeltilsynet. Dei trur faktisk at egenkontroll kan fungera i
> praksis.


> > Er hele matvareindustrien i Norge som mafia, lurer jeg på.


> Ennå finnes der små produsenter som satser på kvalitet, men eg har store
> vansker med å finna slike varer i nokon av dei tri store forretningane
> her i bygda.


> (Mine meininger, ikkje nødvendigvis rett.)


> HM- Hide quoted text -


> - Show quoted text -- Hide quoted text -


> - Show quoted text -



Hei igjen,

jeg har jobba i norske matbutikker, i 15 år.


Jeg jobba på Rimi, den meste av tida, fra 92 til 2004,
i tilsammen 15 år.


Og da jeg jobba på Rimi Langhus, som butikksjef der,
så fikk jeg høre at Rimi-butikkene så ut som butikkene
i de gamle østblokklanda, av en kunde.


Nå var jeg med på ferie i Jugoslavia, i 1980, så jeg
veit hvordan de butikkene så ut.


Og de hadde vel litt dårligere utvalg, enn Rimi, vil
jeg si.


De hadde bare et slag potetgull, var det vel.


Som onkelen min, Håkon, sa smakte ok, hvis man tok
på salt og pepper.


Men Coca-Cola osv., det solgte de.


Selv mens det var kommuniststyre, så det var kanskje
litt merkelig.


Men men.


Det nærmeste jeg har sett en sånn østblokkbutikk,
i Norge, det var en Rimi 500-butikk, som jeg så
i Vestby, eller om det var Ås, på begynelsen
av 80-tallet, da jeg var på de kantene, siden
jeg hadde en onkel som bodde i Vestby da, og
jobba i Ås.


De solgte bare en type sjokolade, husker jeg.


Og den butikken var så full av papp, på vare-
eksponeringene.


Det var forresten også Rimi Nylænde, i 1993,
da Kristian Kvehaugen, var butikksjef der.


Da var det fullt av papp, foran varene i hyllene.


Så butikken kunne nok fint ha gått for å være
en østblokk-butikk ja.


Dessuten er sortementet, for Rimi, Rema, Kiwi
og Bunnpris vel.


Det er ganske likt.


For det er ikke så mange forskjellige produsenter,
i Norge.


Hvis du drar til Sverige eller Danmark, så tror
jeg du har mange fler produsenter med en gang,
og i hvertfall hvis du drar til England eller
Tyskland.


Der har de små produsenter, som har avtaler med
kjedene.


Og det mangler man mye i Norge, virker det som
for meg.


Uvisst av hvilken grunn.


Men det er vel landbrukssamvirkene, som gjør mye
av dette.


Selv om Orkla vel ikke har noe med samvirkene å
gjøre, de er en vanlig, stor, privat leverandør
vel.


Men hvorfor forsvant Lidl fra Norge.


Og hvorfor fikk de så mye motstant, i kommuner osv.


Nå bor jeg i England.


Og Lidl har jeg hatt problemer med her, så det
er kanskje et dårlig eksempel.


Men hvis man går i en Lidl, eller Aldi, i
England, så har de butikkene mye av de samme
varene, som Lidl eller Aldi, i Tyskland har.


Men jeg tror ikke Lidl som var i Norge, hadde
det i like stor grad.


Jeg vet ikke hvorfor Lidl ga seg i Norge, men
kanskje man hadde funnet ut en eller to ting,
som kunne vært interessant å vite, hvis man
hadde begynte å grave i det.


Selv om det kanskje ikke er det som frister
mest å gjøre.


Det er mulig.


Med vennlig hilsen


Erik Ribsskog


http://groups.google.com/group/no.alt.mat/browse_thread/thread/ba6a67d1f33c4db2/b1c7942c9d8d5124