torsdag 3. desember 2009

Mer fra Larvik-gruppa på Origo, 'Larvik i nær fortid'









Jeg er fra den Gedde/Gjedde slekta, gjennom min mormor Ingeborg Ribsskog, fra Nevlunghavn, som døde i sommer.


Hennes oldemor het Maren Gjedde, og hennes morfar Anders Gjedde Nyholm, som var general i Danmark, i mellomkrigstiden.


Jeg har forresten bodd og jobba på gården Løvås i Kvelde, som jeg fortsatt har rett til å bo på/bruksrett til, vil jeg mene.


(Jeg har også bodd i Jegersborggate og på Østre Halsen og i Brunlanes under oppveksten).


Jeg krangler med slekta, om arven etter min mormor, og jeg ble forsøkt myrdet på gården Løvås, sommeren 2005, antagelig av noen i Oslo som jeg har overhørt at jeg er forfulgt av, som blir kalt ‘mafian’.


Så sånn er det.


Jeg skal finne noen linker til en blogg jeg skriver på.


Mvh.


Erik Ribsskog


PS.


Mine e-poster til Larvik Tingrett ang. arv etter Ingeborg Ribsskog og bruksrett til gården Løvås i Kvelde:


http://johncons-mirror.blogspot.com/2009/12/jeg-prver-gjre-retten-min-til-bo-pa-og.html



PS 2.


Søknad om Fri Rettshjelp til Fylkesmannen i Vestfold, hvor jeg nevner at jeg muligens er baron Adeler, etter Cort Adeler, siden mormora mi Ingeborg Ribsskog, arvet den siste baron Adeler i Danmark, (ikke tull):


http://johncons-mirror.blogspot.com/2009/12/jeg-sendte-en-sknad-om-fri-rettshjelp.html





Exclamation_desat_24




Det ble jammen mye spenende kommentarer ut av dette. Flott!
Artig å høre at du er av Gedde/Gjedde/slekta, Erik, så se ikke bort fra at jeg kontakter deg senere om slekta di. For som medlem av og forretningsfører for Kavalerioffiserenes Understøttelsesfoening skal jeg ajourføre vår historie til vårt 150 års-jubileet. Opprettelsen av Foreningen ble godkjent av Kongen på Stockholm Slott 5. april 1869, så jeg har fortsatt litt tid på meg til denne oppdateringen.



Major Gedde var en viktig mann for Foreningen, så jeg må opplagt forsøke å finne ut mer om han.


Historielaget i Høland har en historie til om Wiel Gedde, og siden jeg har fått tak i en ekte og levende Gedde, må jeg også få legge ut denne.


De forteller at han var en meget aktiv og berømt mann i Norske Officerers Rideklubb. I 1896 red han distanseritt fra Christiania til Wien, en 1750 kilometer lang strekning som han gjennomførte på 21 dager. Hesten Jerker spiste 20 kilo havre om dagen, og gikk ned 8 kilo. Gedde selv beholdt vekten. Rittet vakte oppsikt blant ryttere i hele Europa.

Langs en skogsbilvei i Setskog står to store bautasteiner. De er verken fruktbarhetssymboler eller minnesteiner til store krigeres ære. Med lupe og gode øyne kan man fremdeles under mosen lese stamtavlene som er inngravert. “Her hviler Wiel Geddes to hester, Jerker og President”.

Han var veldig glad i hestene sine, så kanskje ikke så rart at han fikk reist bautasteiner til minne om sine hester.
Et av Wiel Geddes mer berømte sitater er: “Kavaleristen settes høyest, så kommer hesten, så kommer ingenting, så ingenting, og så kommer infanteristen”.




Du kan redigere eller slette kommentaren din i en halvtime til.



Exclamation_desat_24




Ok,


jeg var i infanteriet jeg men. :)


Jeg fikk faktisk på min 34-årsdag, i 2004, et sølv-ølkrus, fra 1720, som var en gave fra danskekongen, til en i Gjedde-slekta.


Min mormor Ingeborg Ribsskog, (som var kjent kunstmalerske blant annet, i Nevlunghavn, selv om jeg gikk på Østre Halsen skole, og lærte at Danmark ikke var greie med Norge, under dansketida, i første klasse. Og da ble det litt krangling, med bestemor Ingeborg da. Så jeg vet ikke om vi noen ganger ble helt venner igjen etter den kranglina i skoleåret 1977/78.



Men men), hun hadde egentlig tenkt å gi det sølvkruset til sin sønn, (Johan) Martin Ribsskog, men hun forrandra mening da, og stappa det ned i bagen min, da jeg var i Nevlunghavn på besøk, en julihelg, i 2004.


Så det kruset har jeg i en lagerbod i Oslo, mens jeg selv er arbeidsledig i Liverpool.


Så jeg sliter litt.


Men nå døde jo Ingeborg i sommer, så da får jeg vel noe arv etterhvert kanskje.


Vi får se.


Så da kan jeg hente det kruset, og skrive mer om det.


Jeg fikk også, på slutten av 80-tallet, noen memoarer etter dommer i Kairo og Haag, Didrik Galtrup Gjedde Nyholm.


Og noen bilder etter den danske mellomkrigsgeneralen Anders Gjedde Nyholm, sammen med danskekongen, blant annet.


Men de lå hos min farmor, som var så og si mitt barndomshjem.


Og det som skjedde, var at de ble borte, så jeg vet ikke om Ingeborg fikk de tingene der tilbake, eller hva som skjedde.


Så hvis noen ser dette hos antikvariat, eller noe, så bare skrik ut! :)


Jeg skal finne der det står om sølvkruset fra danskekongen og om arven etter den siste baron Adeler, i min mormors testamente.


Mvh.


Erik Ribsskog


PS.


Her står det om det sølvkruset jeg fikk, (istedet for Martin, som det står i testamentet), i 2004:




PS 2.


Her står det om at min mormor arvet baron Holger Adeler og sin tante baronesse Magna Adeler, (jeg har sjekket på Wikipedia at de var de siste baron og baronesse Adeler, og de døde barnløse, og min mormor arvet de):




(Karen Ribsskog var moren min forresten som døde i 1999).


PS 3.


Her kan man se at han Holger Adeler var baron:




Og hun dama han var gift med, Magna Adeler, var min mormors tante, mener jeg det må ha vært, min oldemor het Nyholm, og min tipp-oldfar het Anders Gjedde Nyholm.


PS 4.


Visste du at infanterikaserna i Fredrikstad, er bygget av en Gjedde/Gedde-general, og bruker et numerisk/kalenderisk system, med 365 vinduer, 12 dører, og alt sånt, som antall dager i året, osv., omtrent som om de skulle vært noe slags hippier eller kabalister. Jeg har lurt litt på det der. Men men.











http://larvikinaerfortid.origo.no/-/bulletin/show/500687_den-norske-amerikalinjens-larvikskontor