Klage/Fwd: Rødt Nytt #2 2016: 8. mars-spesial
Erik Ribsskog
To: juridisk
Cc: roedtnytt@roedt.no
Hei,
dette er trakassering som følge av identietstyveri, (virker det som).
(Jeg har ikke kontaktet disse).
Vennligst rydd opp!
Med hilsen
Erik Ribsskog
PS.
Jeg sender fortsatt om identitetstyveri til Datatilsynet, (siden at det ikke
virker helt klart, hvem andre jeg burde sende om dette til, synes
jeg).
---------- Forwarded message ----------
From: Rødt Nytt
Date: 2016-03-02 12:50 GMT+01:00
Subject: Rødt Nytt #2 2016: 8. mars-spesial
To: eribsskog@gmail.com
Rødt Nytt #2 2016
Les eposten i din nettleser
Les avisen digitalt
//
Last ned PDF
//
Les avisa i ISSUU
//
Abonnér på papiravisa
Likestillingslandet
Det er typisk norsk å være god, sa Gro Harlem Brundtland en gang på nittitallet. Vi nordmenn er vant til å høre at vi bor i verdens beste land, også på likestillingsfronten. Men selv her i det som skal være likestillingens forpost er det store ulikheter mellom kjønnene, og tilsynelatende liten vilje til å endre på status quo. Her er tre fakta du kanskje ikke visste om verdens mest likestilte land: .
Norske kvinner tjener fortsatt bare 88 prosent av det menn gjør. Dette har strukturelle årsaker som at kvinner dominerer i lavtlønnede yrker, men selv innenfor samme yrkesgruppe tjener menn ofte mer enn kvinner. Kvinner lønnes lavere enn menn fordi de er kvinner. Derfor krever Rødt en egen likelønnspott for å heve grunnlønna i kvinnedominerte yrker. Vi vil også revurdere den såkalte frontfagsmodellen, som står i veien for å løfte grupper som systematisk og over tid har blitt hengende etter i lønnsutviklingen.
I forrige valgperiode var kvinneandelen blant norske kommunestyrerepresentanter på 38,2 prosent. Ved fjorårets kommunevalg var Rødt partiet med flest kvinnelige toppkandidater. 44 prosent av de som toppet listene våre var damer. Foran kommune- og fylkestingsvalget i 2019 skal andelen kvinnelige toppkandidater på Rødt sine lister være oppe i minst 50 prosent.
Mens 13,9 prosent av yrkesaktive menn jobber deltid, er tallet 34,7 prosent for kvinner. Rundt halvparten av alle deltidsansatte jobber i helse- og sosialsektoren. Der er ufrivillig deltid et økende problem, og står i veien for kvinners økonomiske selvstendighet. Rødt jobber for en gradvis overgang til seks timers normalarbeidsdag, så flere får muligheten til å jobbe fullt.
Nesten alle indikatorer på likestilling mellom kjønnene gir negativt utslag for oss som er damer. Men det har jo ikke blitt sånn av seg selv. Skjevfordelingen mellom kjønnene når det gjelder makt, økonomi og muligheter er ikke et resultat av naturlover, men av samfunnsstrukturer. Derfor er det også mulig å gjøre noe med det! Feminisme er ikke en abstrakt følelse eller et trendy image - det er navnet på den politikken som må til for å oppnå full og reell likestilling mellom kjønnene. Tallenes tale er klar – vi har en lang vei igjen å gå.
Støtt kvinner på flukt
– Kjønnsperspektivet og hensynet må tas fra kvinnene går ut av døra til de kommer til et vertsland der de søker asyl. Det må vise seg i både asyl-, bosettings- og integreringsprosessen, sier Nuray Yildirim Gullestad..
Hun er tidligere flyktning, skribent og menneskerettighetsaktivist.
>> Klikk her for å lese hele saken
Når pensjon blir kvinnekamp
Regjeringas pensjonsforslag skapar usemje i LO om kor vidt det nye systemet skal utjamne forskjellane mellom kvinner og menn. – Kvinner blir straffa i dagens pensjonssystem, seier forbundsleiar i Handel og Kontor, Trine Lise Sundnes.
I februar klaga Handel og Kontor inn tenestepensjonsordninga i privat sektor til Likestillings- og diskrimineringsombodet (LDO) fordi dei meiner den er kvinnediskriminerande.
>> Klikk her for å lese hele saken
Les avisen digitalt
//
Last ned PDF
//
Les avisa i ISSUU
//
Abonnér på papiravisa
Følg Rødt Nytt på Facebook
Copyright © 2016 Rødt, All rights reserved.
Du får denne eposten fordi du er abonnent på Rødts avis, Rødt Nytt.
Our mailing address is:
Rødt
Dronningens gate 22
Oslo, 03 0154
Norway
Add us to your address book
Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list