Erik Ribsskog <eribsskog@gmail.com>
Klage/Fwd: Hvorfor blir ikke amerikanerne ferdig med valget?
Erik Ribsskog <eribsskog@gmail.com> 27. desember 2020 kl. 15:57
Til: juridisk <juridisk@datatilsynet.no>
Kopi: ukesbrevurix@nrk.no, elh@forbrukertilsynet.no, "Söderblom, Marit Annie" <Marit.Annie.Soderblom@domstol.no>, NRK Lisensavdelinga <NRKLisensavdelingen@nrk.no>, fmovpost <fmovpost@fylkesmannen.no>, NRK <info@nrk.no>, inger.lise.blyverket@forbrukerradet.no, post <post@finkn.no>, "Post (Medietilsynet)" <post@medietilsynet.no>, "post@sivilombudsmannen.no" <post@sivilombudsmannen.no>, "rana.tingrett" <rana.tingrett@domstol.no>, abuse@telia.com, nrktv@nrk.no
Hei,
dette er trakassering som følge av identitetstyveri, (virker det som).
(Jeg har ikke kontaktet disse).
Vennligst rydd opp!
Med hilsen
Erik Ribsskog
PS.
Jeg sender fortsatt om identitetstyveri til Datatilsynet, (siden at det ikke
virker helt klart, hvem andre jeg burde sende om dette til, synes
jeg).
---------- Forwarded message ---------
Fra: Sigurd Falkenberg Mikkelsen <ukesbrevurix@nrk.no>
Date: fre. 13. nov. 2020 kl. 16:12
Subject: Hvorfor blir ikke amerikanerne ferdig med valget?
To: Patetiske Erik <eribsskog+patetisk@gmail.com>
Vises ikke nyhetsbrevet riktig? Åpne i nettleser
NRK Urix Fredag, 13, november 2020
Kjære leser,
Det er to fortellinger om det amerikanske presidentvalget.
Men først fakta: Joe Biden er valgt til USAs neste president. Den siste staten som offisielt ble erklært med flertall til Biden, er Arizona. Da gjenstår omtelling i Georgia og resultatene i Nord-Karolina, og mange søksmål fra Trump-leiren som de så langt ikke har kommet noen vei med, og som ikke kommer til å endre valgresultatet nevneverdig. Dere kan følge de siste resultatopptellingene her.
Så til fortelling nummer 1: Dette har vært en solid seier til Joe Biden og Demokratene. De har gjort noe som er ekstremt vanskelig i amerikansk politikk, nemlig å vinne over en sittende president. De har samlet flere stemmer enn noen annen amerikansk president. Biden har fått over fem millioner stemmer mer enn Trump.
De har klart å ta tilbake noen av statene i Midtvesten som stemte på Trump forrige gang, de har snudd Arizona og sannsynligvis Georgia, og ligger an til å få et like stort overtall i valgmenn som Trump hadde i 2016.
PODKAST
Hvorfor nekter Trump å gi seg?
Tove Bjørgaas og Tore Moland spør blant annet en republikansk senator fra Norge, men som ble valgt i Nord-Dakota
Hør podkasten her!
Fortelling nummer 2: Trump og Republikanerne gjorde et overraskende godt valg. Trump gjorde det bedre enn meningsmålingene hadde forutsett.
Han holdt Florida med stor margin. Han samlet også flere stemmer enn noen annen sittende president, med så langt over 72 millioner stemmer.
Og ikke minst: Det republikanske partiet gjorde det godt både i valget til Senatet og til Representantens hus.
Skal man skjønne dramaet som utspiller seg i etterkant av det amerikanske valget, må man forstå at begge disse fortellingene er sanne. Valget ga et klart svar om at et flertall av amerikanere ønsket å endre president, men ikke nødvendigvis at alle ønsket en kraftig politisk kursendring.
NRK TV
Hva skjer med Det republikanske partiet?
Korrespondent Gro Holm treffer Trump-velgere på landsbygda som sliter med å anerkjenne valgresultatet og amerikanerne i vårt panel gjør opp status.
Se sendingen her!
Handlingsrommet til Biden vil i stor grad bli definert av omvalget til Senatet som foregår i Georgia. Der har Demokratene en liten mulighet til å vinne to seter og dermed kapre et flertall. Journalist Kristian Aanensen forklarer mer hvordan dette henger sammen her.
Jeg tenker også at det som gjør USA spesielt, er at det går så lang tid mellom avgjørelsen av et valg og den formelle maktovertakelsen. Det setter ekstra store krav til politikerne og gjør systemet mer sårbart om spillereglene ikke følges.
Uavhengig av hvor man måtte stå politisk, er uklarheten som preger landet nå ikke et godt tegn. Det svekker USA internasjonalt, det forsterker splittelsen internt og det svekker demokratiets stilling.
KILDE: WORDLOMETERS
Det første Biden må ta tak i, er USAs koronapandemi. Den virker nå være helt ute av kontroll og antall smittede stiger voldsomt.
Antall daglige tilfeller er i skrivende stund på 160 000, og som vi ser av grafen, trenden går bare en vei. Konsekvensene av dette kan vi bare ane.
USA vil være et annet samfunn og en annen type økonomi når de kommer ut av dette.
KILDE: WORLDOMETERS
Denne gangen er ikke USA alene. Også i Europa er situasjonen dramatisk. Vi merker det godt her hjemme nå, men ikke på langt nær like mye som i resten av vår verdensdel. Over hele kontinentet er situasjonen særdeles krevende og det kan bli enda verre hvis dette fortsetter. Som grafen viser, peker pilene for antall døde raskere oppover i Europa sammenlignet med USA.
Koronaviruset rammer heller ikke tilfeldig. Det er de fattige og de som lever trangest som er mest utsatt. Korrespondent Øyvind Nyborg gikk gatelangs i et av Liverpools arbeiderstrøk og banket på lukkede dører. Han oppdaget et samfunn som er rystet til beinmargen av viruset.
Også i Danmark merkes viruset etter en mutasjon som har gjort at det kan smitte fra mink til mennesker og tilbake igjen. Reporter Eirik Veum har besøkt minkbønder som nå holder på å ta livet av alle dyrene de har.
Danskene gjør det fordi smitte spres mellom mink og kan skape en uhåndterlig situasjonen. Det var 17 millioner mink i Danmark. Men det har skapt politisk styr og stor internasjonal oppmerksomhet. Smitte fra dyr til menneske, treffer jo en av våre dypeste redsler.
Andre saker denne uken:
Korrespondent Sidsel Wold forteller i korrespondentbrevet om hvordan det er å gå med munnbind overalt i Istanbul
Korrespondent Jan Espen Kruse forklarer hvorfor våpenhvilen mellom Aserbajdsjan og Armenia også er en seier for Russland.
I Etiopia har fredsprisvinner Abiy Ahmed satt i gang en militæroffensiv.
I Spania skaper en statuerestaurering strid og litt ufrivillig latter.
Jeg vet ikke om det finnes noen konkurranse for århundrets reportasje fra lokal-TV. I så fall ville denne være høyt på min liste. Reportasjen har 50-års jubileum og har kommer nå i ny og oppusset utgave. Den er laget på den amerikanske nordvest-kysten og handler om hva problemene som oppstår når når en død hval driver til lands.
Med ønsker om en god helg,
Sigurd Falkenberg Mikkelsen
Utenrikssjef | @sigurdfm
Fikk du nyhetsbrevet videresendt? Meld deg på her!
NRK logo
Kontakt oss Avmelding Andre nyhetsbrev
Avmelding
Fagredaktør Utenriks: Marius Tetlie
Nettsjef: Hildegunn Soldal
Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen
Følg oss på sosiale medier
This email was sent to eribsskog+patetisk@gmail.com
why did I get this? unsubscribe from this list update subscription preferences
NRK · Bj. Bjørnsonsplass 1 · Oslo · Oslo, 03 0340 · Norway