Ingeborg Ribsskog - Baron Adeler Malteserordenen E-post til slottet om Mette-Marit videoen Er noe galt i Martine-saken? Problemer med Grandiosa? johncons-MUSIKK johncons-REISE johncons-FOTBALL

onsdag 30. juli 2008

Politiet vil gjøre det lovlig å ærekrenke folk på debattforum osv. (In Norwegian).

VIL ENDRE: Sveinung Sponheim.
Foto: Scanpix

Politiet vil legalisere ærekrenkelser

Snart kan du si nesten det du vil.

Jørgen Tangnesjta@dagbladet.no

Lovendringen er framsatt i forslaget til ny straffelov, og forslaget er sendt ut på høring. Justisdepartementet vil imidlertid fortsatt at grove ærekrenkelser skal være straffbare med en strafferamme på fengsel inntil ett år. Allmenne hensyn må tilsi påtale.

Emneord

ærekrenkelser

annonse

annonse



I fjor ble det registrert 72 anmeldelser for ærekrenkelser. Av disse ble ni avgjort med forelegg, tiltale, påtaleunnlatelse eller konfliktråd. For de øvrige ble sakene henlagt med ulike begrunnelser, som for eksempel ikke rimelig grunn til å undersøke om det foreligger straffbare forhold, manglende opplysninger om gjerningsmannen og manglende saksbehandlingskapasitet.

Visepolitimester Sveinung Sponheim skriver i et brev til Politidirektoratet at en ny straffelov også bør inneholde en selvstendig straffetrussel for krenkelsen av æresfølelsen, fordi bestemmelsen vil være nyttig i sammenheng med en paragraf i straffeloven om hatefulle ytringer.


Pakkis

-I private sammenhenger eller i det halvoffentlige rom kan det framsettes ytringer som oppleves som krenkende og nedverdigende, uten at de fanges opp av bestemmelsen om hatefulle ytringer, og det heller ikke er naturlig å si at den krenkedes omdømme påvirkes negativ.

Dette kan være særlig aktuelt og særlig smertefullt for etniske minoriteter, som kan utsettes for uttrykk og formuleringer som pakkis, som regelmessig ikke kan straffes som en rasistisk ytring.

Likevel er det nettopp selvfølelsen og æresfølelsen som krenkes, og grove krenkelser av denne art som blir overhørt eller på annen måte blir kjent for tredjemann, bør også være straffbare.

Ytringer av denne art er ekstremt destruktive i et samfunnsperspektiv, og svært tunge for dem som utsettes for det, skriver Sponheim.


Antikvarisk

Oslo politidistrikt legger til grunn at straffen for krenkelse av omdømmet begrenses til fengsel i ett år. Det er svært lenge siden ubetinget fengsel ble benyttet i denne type saker, og selv bruk av betinget fengsel må anses for nærmest antikvarisk.

-Det er helt urealistisk at det noensinne vil kunne framsettes ærekrenkelser som «belønnes» med fengsel i over ett år. Mortifikasjon og oppreisning vil dessuten ha en viss allmennpreventiv effekt, og være vesentlig for den fornærmede, skriver Oslo-politiet. Det vil fortsatt være mulig å anlegge privat straffesak med krav om mortifikasjon, om politiet velger å henlegge en anmeldelse for ærekrenkelse.

Twingly bloggsøk

1 blogger om denne artikkelen

Ærekrenking og religions kritikk

4 timer siden Den frie verden

Publisert onsdag 30.07.2008 kl. 04:46, oppdatert 04:54

Oppdater, vis skjulte eller sorter:

Top of Form


Bottom of Form

Kommentarer (91)

Neste »

« Forrige

1

2

3

4

5

0

anbefalinger

Bra!

Æreskrenkelser skal bli lovlig ja, er det for at det skal bli lovlig å trakassere folk på debattforum det eller?

Skrevet av cons 30.07.2008 kl. 09:17

Jeg har i hvertfall fått min del av æreskrenkelser, her på Dagbladets kommentarsystem:

http://johncons-mirror.blogspot.com/search/label/Online%20trakassering%20%28Dagbladets%20kommentarsystem%29

Og også andre steder på nettet:

http://johncons-mirror.blogspot.com/search/label/Kjell%20Nyhuus%20%28Pressens%20Faglige%20Utvalg%29

Uten at noen reagerer på det.

Så det er kanskje for å la folk få lov å mobbe og trakassere andre på nettet, uten at noen kan si at de gjør noe galt.

Det er mulig.

Burde ikke slikt debatteres først, før man forrandrer slikt.

Her virker det som at politiet har bestemt seg for å ha noen nye lover, men dette er det vel poltikerne, på Stortinget, som bestemmer?

Med vennlig hilsen

Erik Ribsskog

Nytt innlegg Svar på innlegg Varsle





http://www.dagbladet.no/nyheter/2008/07/30/542145.html

Bloggarkiv

Populære innlegg

Om meg

Bildet mitt
Overhørte på Rimi Bjørndal, (jeg jobbet som butikksjef/leder i ti år, i mange forskjellige butikker), i 2003, at jeg var forfulgt av 'mafian', mm. Har etter dette ikke fått rettighetene mine, i mange saker. Blogger derfor om problemer med å få rettigheter, mm. Mine memoarer, (Min Bok 1-10), kan også finnes på johncons-blogg, (se: 'Etiketter'). Jeg blogger også om slektsforskning, (etter at min danskfødte mormor, som var etter adelige/kongelige, døde i 2009). Har også vært såvidt innom Høyre/Unge Høyre, i sin tid. Har også studert informasjonsbehandling/IT/Computing, (på NHI, HiO IU og University of Sunderland). Har også bakgrunn fra handel og kontor, (grunnkurs, økonomi med markedsføring og data). Er/var også i Heimevernet, (etter at jeg ble overført dit, etter førstegangstjeneste i infanteriet, (og en rep-øvelse i mob-hæren), i forbindelse med omorganiseringer, i Forsvaret, etter den kalde krigen). Blir også utsatt for mye nettmobbing, mm. johncons-blogg, (og mine memoarer og nettbutikk), er kjent fra TV-programmet Tweet4Tweet, i 2012, (selv om jeg måtte klage, for programmet var veldig useriøst/nedlatende, mm.).

Totalt antall sidevisninger

Etiketter