Ingeborg Ribsskog - Baron Adeler Malteserordenen E-post til slottet om Mette-Marit videoen Er noe galt i Martine-saken? Problemer med Grandiosa? johncons-MUSIKK johncons-REISE johncons-FOTBALL

lørdag 26. desember 2020

Og enda enda enda mer om nettmobbing

Erik Ribsskog <eribsskog@gmail.com>

Klage/Fwd: En invitasjon og en jule-irritasjon

Erik Ribsskog <eribsskog@gmail.com> 26. desember 2020 kl. 11:25

Til: juridisk <juridisk@datatilsynet.no>

Kopi: siss.vik@nrk.no, "Söderblom, Marit Annie" <Marit.Annie.Soderblom@domstol.no>, NRK Lisensavdelinga <NRKLisensavdelingen@nrk.no>, abuse@telia.com, elh@forbrukertilsynet.no, fmovpost <fmovpost@fylkesmannen.no>, NRK <info@nrk.no>, inger.lise.blyverket@forbrukerradet.no, post <post@finkn.no>, "Post (Medietilsynet)" <post@medietilsynet.no>, "post@sivilombudsmannen.no" <post@sivilombudsmannen.no>, "rana.tingrett" <rana.tingrett@domstol.no>

Hei,


dette er trakassering som følge av identitetstyveri, (virker det som).


(Jeg har ikke kontaktet disse).


Vennligst rydd opp!


Med hilsen


Erik Ribsskog


PS.


Jeg sender fortsatt om identitetstyveri til Datatilsynet, (siden at det ikke

virker helt klart, hvem andre jeg burde sende om dette til, synes

jeg).



---------- Forwarded message ---------

Fra: Siss Vik <siss.vik@nrk.no>

Date: tor. 12. nov. 2020 kl. 09:21

Subject: En invitasjon og en jule-irritasjon

To: <eribsskog+fleskeberg@gmail.com>



Vises ikke nyhetsbrevet riktig? Åpne i nettleser

NRK Bok Torsdag, 12. november 2020

Argh!

Da kom den andre bølgen av korona og innstramning til Norge. Hva skal vi gjøre når vi bes holde avstand til hverandre, og barer, kinoer og treningssentre er stengt i storbyene? 


Svaret gir seg selv: Dra fram en god bok, leselampa og digg drikke.

Eller - hvis du er flink til å gå på tur - last ned lydbøker og gode forfattersamtaler til å ha på øret ute i høstmørket. (Husk refleks!)


Så la oss ta det onde med det gode: Sett en god høstgryte på komfyren, og mens duftene fyller huset, forsvinn inn i en bok og glem korona noen timer.

 


ILLUSTRASJON: MARCO VAGLIERI/NRK

 

Den trøblete morsfiguren

Jeg river like godt i en podkastanbefaling. Du husker kanskje at i 2018 var det mange som skrev om å bli mor.  (Den såkalte tsunamien av brystmelk i litteraturen.)


En tydelig trend i skjønnlitteraturen i høst, er voksnes forhold til egen mor. 

Og da snakket vi trøblete forhold.


To av de viktigste romanene i så måte, er Vigdis Hjorths «Er mor død» (om en mor som trekker seg vekk), og Sandra Lillebøs «Tingenes tilstand» (om en schizofren mor). 


De forfatterne møttes til en diskusjon om morsfiguren på Kapittelfestivalen i Stavanger tidligere i høst. Der skulle jeg gjerne vært.  Men prise Herren for ny teknologi, for den samtalen har festivalen generøst podkastet.


Panelet kastet nytt lys over en eldgammel rolle i endring, og ga meg lyst til å høre og tenke mer om temaet.

 


FOTO: ANDREA ROCHA/KAPITTEL FESTIVALEN

 

Litterær devaluering av jula

Allerede tidlig i november fikk jeg inn i poshylla en juleroman, dvs. en roman med løkkeskrift og julekulepynt på omslaget som forteller at boka er «Elling møter Love Actually». Norske forlag (her Aschehoug) følger dermed opp en populær trend fra England, som solgte mange bøker i Norge i fjor.  


Så kom artist Sondre Lerche med julebarnebok, og i disse dager landet en kasse full av julehefter på pulten min. Den blir tyngre år for år. 


I 2015 gjenopplivet Herborg Kråkevik tradisjonen fra sent 1800-tall med «Juleroser»: Et smakfullt designet julehefte med litterære juletekster og vakre bilder.


Det ble en salgssuksess med 40 000 eksemplarer, og snart gikk slike julehefter fra tradisjon til tendens. Nå utgjør de en egen undergenre med litterære hefter, som NRK anmeldte i 2018 og  2019.

Dette på toppen av de Donald-julehefter og Knoll-og-Tott-julehefter.


Nå skjønner du kanskje hvor jeg vil: Det er for mange julefortellinger og de kommer for tidlig! 

 


 

Da jeg var barn, sørget mamma for at vi spiste kjedelige middager før jul, så vi riktig skulle nyte julematen og all overfloden i romjula.


Jeg skal ikke prakke på folk en 70-tallets tradisjon, men hvor blir det av ventingen og forventningen i adventen, når vi har stappet i oss juleromaner og julehefter i mange uker før julaften?


Hvordan skal juleevangeliet og Deilig er jorden beholde sin julekraft når vi er fullstendig ut-julet allerede tidlig i desember?


Dessuten mistenker jeg at det blir mye halvgod kvalitet og lite ekte julemagi når alle som kan skrive her i landet skal presse fram en ny julehistorie år etter år.


Men! Her vet jeg at folk er uenige med meg. Det finnes juleelskere som ikke kan få nok julestemning.


Så hva mener du? Ja eller nei til tidlige og mangfoldige juleutgivelser?

 

Sprikende anmeldelser

Fansen av Hilarys Mantels romanserie om Thomas Cromwell har ventet åtte år på å få en avslutning på historien som begynte med «Ulvetid» og «Falkejakt». Hun fikk Bookerprisen for begge, den eneste kvinnen som har klart det.


Holder hun så nivået i tredje bind, «Speilet og lyset»?

 


 

VGs anmelder kjedet seg skakk, mens NRKs Marta Norheim mener vi har fått en trilogi som vil ruve i litteraturhistorien.


Jeg tenkte først at kanskje har VGs Gabriel Vosgraff Moro vegring mot historiske romaner, før jeg kom på at han faktisk selv har skrevet en roman fra 1500-tallets Venezia.


I hvert fall pirrer det nysgjerrigheten når anmeldere er så uenige om en bok mange har hatt høye forventninger til.

 

Her er flere nye anmeldelser:

«Kjell Aukrust. En biografi» av Sigmund Løvåsen byr på noen av de fineste setningene i sakprosaen i 2020

«Ensomhetens århundre» av Noreena Hertz krisemaksimerer og jakter på syndebukker 

«Kjærlighetsfragmentet» av Cathrine Knudsen leter etter kjærlighet i et påkoblet og overvåket samfunn

 

Vil du kåre en vinner?

Mine gode kolleger i litteraturredaksjonen er nå på oppløpssida i den maratonen det er å lese gjennom ALLE årets norske romaner, for å plukke ut seks nominerte til P2-lytternes romanpris.


Har du lyst å sitte i juryen? 


Send  oss en epost om hvem du er, hva du liker å lese og hvorfor du har lyst til å bli en del av juryen til romanprisen@nrk.no, innen 21. november.

  

De seks romanene blir sendt til jurymedlemmene i begynnelsen av desember, da har de et par måneders tid til å lese bøkene før diskusjonene skal foregå utpå nyåret.

 


 

En titt fremover

Snart blir det aktuelt å kjøpe julegaver, og vi i NRK vil gjerne kunne hjelpe deg å finne fram til godbitene i vrimmelen. 


Kritikerne våre vil velge tre av sine favoritter til en liste vi publiserer på nrk.no. 


Men hva mer kan vi gjøre for å gjøre julehandelen enklere?


Skriv og fortell, og gi meg gjerne tilbakemeldinger på nyhetsbrevet. Bare svar på denne e-posten. Jeg leser alt, og svarer på det meste.


Varm novemberhilsen,

 

Siss Vik

Kulturjournalist | @sissvik



NRK PODKAST

Olaug Nilssen snakker med Hans Olav Brenner om Brage-nominasjon, bibelsøstre og Hay Day

Hør samtalen her

 

Fikk du nyhetsbrevet videresendt? Meld deg på her!

NRK logo

Kontakt oss    Avmelding    Andre nyhetsbrev

Avmelding

 

Kulturredaktør: Marius Hoel

Nettsjef: Hildegunn Soldal

Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen

 

Følg oss på sosiale medier

 







This email was sent to eribsskog+fleskeberg@gmail.com

why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences

NRK · Bj. Bjørnsonsplass 1 · Oslo · Oslo, 03 0340 · Norway


Bloggarkiv

Populære innlegg

Om meg

Bildet mitt
Overhørte på Rimi Bjørndal, (jeg jobbet som butikksjef/leder i ti år, i mange forskjellige butikker), i 2003, at jeg var forfulgt av 'mafian', mm. Har etter dette ikke fått rettighetene mine, i mange saker. Blogger derfor om problemer med å få rettigheter, mm. Mine memoarer, (Min Bok 1-10), kan også finnes på johncons-blogg, (se: 'Etiketter'). Jeg blogger også om slektsforskning, (etter at min danskfødte mormor, som var etter adelige/kongelige, døde i 2009). Har også vært såvidt innom Høyre/Unge Høyre, i sin tid. Har også studert informasjonsbehandling/IT/Computing, (på NHI, HiO IU og University of Sunderland). Har også bakgrunn fra handel og kontor, (grunnkurs, økonomi med markedsføring og data). Er/var også i Heimevernet, (etter at jeg ble overført dit, etter førstegangstjeneste i infanteriet, (og en rep-øvelse i mob-hæren), i forbindelse med omorganiseringer, i Forsvaret, etter den kalde krigen). Blir også utsatt for mye nettmobbing, mm. johncons-blogg, (og mine memoarer og nettbutikk), er kjent fra TV-programmet Tweet4Tweet, i 2012, (selv om jeg måtte klage, for programmet var veldig useriøst/nedlatende, mm.).

Totalt antall sidevisninger

Etiketter