Ingeborg Ribsskog - Baron Adeler Malteserordenen E-post til slottet om Mette-Marit videoen Er noe galt i Martine-saken? Problemer med Grandiosa? johncons-MUSIKK johncons-REISE johncons-FOTBALL

torsdag 24. juli 2008

Brusautomater kan bli forbudt. (In Norwegian).

Brusautomater kan bli forbudt

I alle landets militærleirer.

Helsedirektoratet, Norges Diabetesforbund og tannlegesjefen i Forsvaret vil fjerne brusautomatene fra landets militærleirer.


Illustrasjonsfoto: TOMM W. CHRISTIANSEN

Emneord

brus forbud forsvaret militæret tannhelse

Oslo, Norge

annonse

annonse

Ifølge en undersøkelse publisert i magasinet Soldatnytt har halvparten av soldatene i norske militærleirer syreskader og hull i tennene. 70 prosent av de spurte sa de drakk mer enn en halv liter brus hver dag.

Tannlegesjef Øyvind Asmyhr i Forsvaret mener brusforbruket må ned. Det gjør også Diabetesforbundet, som foreslår å fjerne brusen fullstendig, skriver Aftenposten.

- Det kan ikke være Forsvarets jobb å selge brus til soldatene eller å fremme brussalget. Sett heller opp vannfontener, del ut vannflasker og tilby frukt og grønt. De som vil ha brus, kan selv gå og kjøpe det i butikken. Brusdrikking fører bare til at en blir slapp og sulten, sier forbundets generalsekretær Bjørnar Allgot.

Han sier at ingen vil ta skade av at automatene fjernes.

Helsedirektoratet ser på forslaget hans som positivt.

- Å fjerne brusautomatene fra militærleirene er et godt forslag. Men samtidig som man fjerner dem, bør man innføre gode vannalternativer, sier seniorrådgiver Lars Johansson i avdeling for ernæring i Helsedirektoratet.

Men soldatene selv ser ikke på fjerning av automatene som noen løsning.

Bottom of Form


- Vi synes det er et interessant forslag, og flere leirer har diskutert hva de skal gjøre, men jeg er ikke for å fjerne samtlige automater i landet. Det er noe som soldatene på den enkelte leir må bestemme lokalt, sier Steffen Rogstad, landstillitsvalgt for de vernepliktige soldatene.

(NTB)

Twingly bloggsøk

Legg link til bloggen din her

Slik gjør du det

Publisert torsdag 24.07.2008 kl. 04:32, oppdatert 05:08

Oppdater, vis skjulte eller sorter:

Top of Form


Bottom of Form

Kommentarer (15)

Neste »

« Forrige

1

2

3

1

anbefalinger

Bra!

Cola ftw!

Skrevet av Magnus 24.07.2008 kl. 07:08

om vi ikke får drikke cola på leir, bør ikke soving i tjenestetid lenger være refsbart. Da kan jeg gå med på det

Nytt innlegg Svar på innlegg Varsle

1

anbefalinger

Bra!

Myndigheter og organsiasjoner klager så mye på brus og sukker osv.

Skrevet av cons 24.07.2008 kl. 06:59

Men, jeg tror ikke vanlig brus, som Cola og Solo og Sprite osv., er så usunt.

Det er jo mye energi i sukkeret da, som sikkert kommer bra med, i en slitsom rekrutt-tjenste osv., hvis jeg skulle gjette.

Selv om kanskje koffeinet i colaen ikke er så gunstig, men hvis man er ung, så spiller vel ikke den koffeinen så mye rolle kanskje.

Men Solo og Sprite, må vel være bedre, enn f.eks. den brusen som selges mye av i England nå, når jeg kikker i butikkene her.

Hvis man ønsker å kjøpe vanlig brus og saft, så må man ofte lete ganske lenge, i hvertfall må man sjekke etiketten nøye, hvis det ikke er kjent merker som Coca-Cola og Sprite osv., for ellers, så kan man være ganske sikkert, på at brusen inneholder Aspartam, eller hva det heter, og det tror jeg ikke er så veldig bra, uten at jeg husker hva det var med det stoffet igjen, men jeg mener å huske at det er kreftfremkallende, eller noe, og muligens også tuller med stoffskifte, uten at jeg skal si det helt sikkert.

Det er vel i hvertfall ikke så mye energi i det stoffet.

Og det er også det samme med saft her, man må lete lenge for å finne noe saft som har vanlig sukker i seg, da heter det gjerne 'high juice', og har 50% frukt og bær, og resten sukker og vann da.

Men jeg tror egentlig det er sunnere enn sånn aspartam-innholdige drikker, i hvertfall hvis man driver med ting som krever mye energi, f.eks. hvis man har en fysisk krevende jobb, eller hvis man er i militæret, under rekrutt-tjenesten f.eks.

For sukkeret, det blir vel til fett, hvis man ikke trener, eller bruker opp energien, men det legger seg vel ikke inn i blodårene, eller er kreftfremkallende, som aspartam, så jeg tror sukkeret blir litt vel mye demonisert, sånn sett, uten at jeg skal si det for sikkert.

Appelsinjuice, tror jeg i hvertfall er ganske bra, hvis man har en slitsom jobb f.eks., hvis ikke brus er bra nok.

Men nå er jo ikke jeg noe ekspert på det her, så jeg skal ikke begynne å bli noe kosthold-guru, eller noe, jeg bare synes det er litt rart at britene, og kanskje det gjøres i Norge, at man skal ha Aspartam i alt mulig, når det vel er forsket på at det er kreftfremkallenede osv., hvis jeg ikke husker helt feil.

Så det synes jeg var litt snodig.

Med vennlig hilsen

Erik Ribsskog

Nytt innlegg Svar på innlegg Varsle





http://www.dagbladet.no/nyheter/2008/07/24/541614.html

Bloggarkiv

Populære innlegg

Om meg

Bildet mitt
Overhørte på Rimi Bjørndal, (jeg jobbet som butikksjef/leder i ti år, i mange forskjellige butikker), i 2003, at jeg var forfulgt av 'mafian', mm. Har etter dette ikke fått rettighetene mine, i mange saker. Blogger derfor om problemer med å få rettigheter, mm. Mine memoarer, (Min Bok 1-10), kan også finnes på johncons-blogg, (se: 'Etiketter'). Jeg blogger også om slektsforskning, (etter at min danskfødte mormor, som var etter adelige/kongelige, døde i 2009). Har også vært såvidt innom Høyre/Unge Høyre, i sin tid. Har også studert informasjonsbehandling/IT/Computing, (på NHI, HiO IU og University of Sunderland). Har også bakgrunn fra handel og kontor, (grunnkurs, økonomi med markedsføring og data). Er/var også i Heimevernet, (etter at jeg ble overført dit, etter førstegangstjeneste i infanteriet, (og en rep-øvelse i mob-hæren), i forbindelse med omorganiseringer, i Forsvaret, etter den kalde krigen). Blir også utsatt for mye nettmobbing, mm. johncons-blogg, (og mine memoarer og nettbutikk), er kjent fra TV-programmet Tweet4Tweet, i 2012, (selv om jeg måtte klage, for programmet var veldig useriøst/nedlatende, mm.).

Totalt antall sidevisninger

Etiketter