Ingeborg Ribsskog - Baron Adeler Malteserordenen E-post til slottet om Mette-Marit videoen Er noe galt i Martine-saken? Problemer med Grandiosa? johncons-MUSIKK johncons-REISE johncons-FOTBALL

lørdag 5. april 2008

Mer Grandiosa (Fra Xiandos). (In Norwegian).

Pizza Grandiosa
Fra Xiando
Pizza Grandiosa, også kjent som Grandiosa, Grandis eller Grandi, er Norges mest solgte dypfryste pizza. Matproduktet produseres av Orkla-eide Stabburet på Stranda i Møre og Romsdal.

Innhold
[skjul]
1 Sensur-forsøk fra Orkla.
2 Sensurkampanje på Norsk Wikipedia.
3 Linker i forbindelse med sensurkampanje:
4 Hva fikk meg til å lure på hva kjøttet i Pizza Grandiosa består av?
5 Veggavisen
6 Rimi Bjørndal
7 Grandiosa-typer som selges i Sverige.
8 Grandiosa Original selges i Finland
9 Snodighet rundt omdøpingen av Pizza Big One til Grandiosa i Sverige
10 Vanlig Grandiosa har blitt solgt i Sverige.
11 Pressemelding fra Orkla-eide Procordia, som distribuerer Grandiosa i Sverige
12 Dagbladet-artikkel
13 Kommentar til Dagbladet-artikkel
14 Diskusjon


[rediger] Sensur-forsøk fra Orkla.

Skjermskudd fra redigeringskonflikt på bokmåls-Wikipedia
Klikk på bildet for å lese tekstenHer er et skjermbilde som viser at Wikipedia er under press fra Orkla Foods om å sensurere mine bidrag om Pizza Grandiosa, på Wikipedia.

Jeg ble senere samme kveld, kastet ut fra Wikipedia, så det virker som om Orklas sensurforsøk var vellykket.

Sitatene på bildet, er fra irc-kanalen #wikipedia-no, på freenode-net, heter det vel.

Der ser man at Wikipedia-adminene, forsøker å bortforklare kommentaren fra Flums, om at dette var kun en spøk.

Jeg personlig, synes Flums kommentar, ser ut som om den er skrevet i en oppriktig tone.

Og han skrev jo også en kommentar under, om at jeg jobber i et hemmelig organ.

Hvis ikke tonen hadde virket så oppriktig, så kunne man kanskje tro det var en spøk, hvis det bare var en spøk. Men her er det jo to spøker, og begge i en like oppriktig/alvorlig tone.

Så jeg personlig, tror heller at dette, at det var en spøk, var en røverhistorie.

Wikipedia-adminene, de er oftest veldig nøye på regler og sånn, og de oftest alvorlige og oppriktige. Så at Flums her, skulle ha skrevet to spøker i en alvorlig/oppriktig tone, den tror jeg, at man nok må lengre ut på bondelandet med. Så det anser jeg som lite troverdig.

Så jeg vil heller si det sånn, at det nok virker som at Wikipedia er under press fra Orkla her, og at dette med at det var en 'practial joke', heller er en dekkhistorie, for å dekke over feilen fra Flums, siden dette nok ikke var ment å komme offentligheten for øre.

Det er i hvertfall sånn dette virker for meg, så er andre frie til å vurdere dette for seg selv.

Jeg skal komme tilbake til hva det var, som var stridens kjerne i Pizza Grandiosa-artikkelen, på norsk Wikipedia.

Her er forresten en link, til en blogg-post, som inneholder loggen, fra samtalen på irc, som sitatene på bildet ovenfor, er hentet fra: [1]

[rediger] Sensurkampanje på Norsk Wikipedia.

Skjermskudd fra redigeringskonflikt på bokmåls-Wikipedia
Klikk på bildet for å lese tekstenHer ser vi at brukeren Jeblad, på Norsk Wikipedia, rett og slett, bare sletter det innlegget jeg skriver på Tinget der, om at det virker som om det var en sensur-kampanje på Wikipedia, fra Orkla, og også fra adminer som HarryWad og Flums da, med flere.

[rediger] Linker i forbindelse med sensurkampanje:
Aktuell seksjon på Tinget, Wikipedia:

Her er linken til denne seksjonen jeg skrev om dette på Tinget på Wikipedia. Klagen jeg skrev om bruker HarryWad, er også på denne siden, i tilfelle noen vil ha dokumentasjon på hva jeg mener med at det kan ha vært snakk om en sensurkampanje, som også inkluderte Wikipedia-brukere/adminer: [2]

Revisjonshistorie, Tinget, Wikipedia.

Her er linken til revisjonshistorie-siden for Tinget, her kan man finne frem til tidspunktet, som står i bildet over, og se at bruker Jeblad, bare rett og slett, slettet det problemet jeg tok opp, med at det virket som at det var en sensur-kampanje, fra Orkla og brukere/adminer på Wikipedia, mot at jeg prøvde å redigere Grandiosa-artikkelen der, for å få den til å reflektere det jeg har lest om Grandiosa, i en Dagbladet-artikkel på nettet og på Stabburets websider mm.: [3]

Grandiosa-artikkelens diskusjonsside, Wikipedia.

Her er linken til Pizza Grandiosa-artikkelen på Norsk Wikipedia, sin diskusjonsside. Her kan man se at bruker HarryWad (og også andre virker det som er med), gjentatte ganger, prøver å avspore diskusjonen, når det gjelder å oppdatere artikkelen der, når det gjaldt denne setningen:

'Etter 1997 ble det i en periode brukt gelatin (basert på svin) som bindemiddel i kjøttblandingen, som en erstattning for soyaproteinen, siden Stabburets hemmelige leverandør av soyaprotein, ikke kunne tilby nok ikke-genmodifisert soya på lang sikt. [2] [3]'.

Dette er ting som er dokumentert i en Dagbladet-artikkel blant annet, og HarryWad, fant opp massevis av grunner, til at det absolutt ikke skulle være med. Han tullet også fælt, må man vel kunne si, i den loggen som finnes i linken til det øverste bilde, det vil si, i diskusjonen som var på irc-kanalen til Wikipedia, da vel under brukernavnet harryw.

Her er den linken: [4]

Min diskusjonsside (Johncons), på Wikipedia.

Og jeg tar også med linken til min diskusjonsside på Wikipedia, hvor man kan se at jeg ble slettet pga. ting i forbindelse med at jeg tok opp mobbing fra bruker Jeblad. Men dette var, som jeg ser det, bare et påskudd, for å utestenge meg fra Wikipedia. Hvis man kikker på tidspunktene, så ser man at jeg ble utestengt (for tre dager først), med begrunnelse ting jeg hadde tatt opp mot bruker HarryWad. Men hvis man ser på tidspunktet, så ser man at jeg først ble blokkert, etter at jeg hadde tatt opp problematikken med at det virket som om det var en sensurkampanje på Wikipedia, som inkluderte Orkla og brukere som HarryWad m.fl.

På grunn av dette, så virker det klart for meg, at begrunnelsene som ble gitt for å blokere brukernavnet, kun var pseudo-begrunnelser. Altså at den virkelige grunnen var at jeg prøvde å ta opp dette med sensurkampanjen. Så sa de at jeg ble blokkert fordi jeg kom med trussler om å gå til rettslige skritt mot bruker eller admin HarryWad, pga mobbingen hans. Og det, at jeg advarte han, om at jeg kunne ta dette opp rettslig. Jeg skrev vel at mobbing/trakassering var forbudt i følge loven osv. Noe jeg mener det er.

Men dette mener jeg var provosert frem. Bruker HarryWad mobbet meg, og jeg ble provosert, og Wikipedia har en obskur regel, om at hvis du sier at du ønsker å ta opp mobbing mot deg, gjennom rettsystemet f.eks., så blir du blokkert, mens mobberen skjer det ingenting med.

Og dette mener jeg, at de brukte som unnskyldning for å blokkere meg, fordi de brukte først denne unnskyldningen, etter at jeg hadde tatt opp problemet med sensur-kampanjen, som det virket som foregikk der.

Så sånn virket det i allefall for meg, så skal jeg se om jeg finner linken til diskusjonssiden her: [5]

Påståtte 'legal-threats'.

Jeg kikket over dette igjen. Og jeg kom faktisk ikke med 'legal threats', som Wikipedia-adminene påstod. Jeg var litt trøtt i går kveld, det var en lang diskusjon med HarryWad mm., sent på kvelden, og jeg kom faktisk ikke med noen 'legal threats'. Jeg påpekte at mobbing/trakassering var et lovbrudd. Men jeg kom ikke med noen trussler om rettslige tiltak.

Og jeg ble ikke blokkert før nærmere en time senere, og det var da bruker Jeblad, fjernet posten min om sensukampanje, fra Tinget der, uten noen forklaring, og så blokkerte han brukernavnet mitt, med begrunnelse 'legal-threats', enda det var kun en påpeking, om at det var et lovbrudd å mobbe. Det var altså ingen trussel der, i det hele tatt, om at jeg skulle gå videre med dette i rettsystemet. Å poengtere at noe er et lovbrudd, det kan ikke jeg se, at er en trussel. Hvis man poengterer at månen er gul, så er ikke det en trussel om at man skal sende en person i en månerakett til månen. Mener jeg da.

Her er linken til de påståtte legal-threats: [6]

Klage e-poster.

Senere, så blokkerte en annen Wikipedia-admin, brukernavnet mitt, til ubestemt tid, fordi jeg sendte to klager, på brukerne HarryWad og Bombadil, for personangrep/mobbing. Med en obskur begrunnelse at dette, at jeg tok opp slike problemer, betydde at jeg ikke tok advarselen alvorlig, og at jeg ikke var noe flink til å samarbeide. Men jeg mener at alle har krav på å bli behandlet med respekt, og det synes jeg ikke at jeg ble av disse brukerne, og også svar e-postene jeg fikk på klagene fra Wikipedia, synes jeg var veldig provoserende. De sa dette var min feil, og det synes jeg var veldig provoserende, så da ble jeg så irritert at jeg skrev noen stygge gloser i noen e-poster tilbake og sendte de. De kan finnes i postene som er indeksert med Norsk Wikipedia osv., på blogg:

[7]

[8]

[rediger] Hva fikk meg til å lure på hva kjøttet i Pizza Grandiosa består av?
Rundt år 2000, så jobbet og bodde jeg i Oslo. Og en dag, så var jeg noen ærend nede i sentrum, og da kjøpte meg noe mat på McDonalds i Østbanehallen. Det var litt kjedelig å sitte å bare spise burger osv., så jeg plukket opp et gratis-magasin, som lå inne på McDonalds der. Det var ikke Natt&Dag, det var ikke noe mesterverk av noen gratisavis dette. Det var vel noe som Urban kanskje, men om det var akkurat Urban, det skal jeg ikke si for sikkert. Det var gjennomgående ganske dårlige og, mer eller mindre, intetsigende artikler nesten, må jeg vel si. Bortsett fra en artikkel, som jeg husker ennå. Den var ikke så bra skrevet den heller, men den var om Pizza Grandiosa, som interesserte meg, for det var min favoritt-middag på 80- og 90-tallet.

Og den artikkelen, var ikke så veldig bra skrevet som sagt, men noe som stod der, festet seg i hukommelsen min, og det var at det stod noe slikt som, 'hva er egentlig kjøttet på Pizza Grandiosa, det ser ut som skinke, men er det det?'.

Så senere, nå i fjor, så er det forskjellige ting, som har fått meg til å lure på om noe er galt i Norge. Blant annet har jeg sendt flere e-poster til Kripos og Justisdepartementet osv. i forbindelse med en kriminalsak, som gjorde at jeg måtte dra fra Norge (Altså jeg hadde ikke gjort noe kriminellt da, bare for å ta med det). Og jeg fikk ikke noe svar på e-postene, og heller ikke telefoner, når jeg hadde ringt de tidligere.

Så jeg tenkte, at noe må være alvorlig galt i Norge. Jeg hadde også hørt at det fantes en mafia i Norge, som man kunne bli forfulgt av. Men denne hadde jeg ikke lest noe om i avisa, enda jeg leste avisa hver dag, siden jeg var tenåring, på 80-tallet. Så dette synes jeg var veldig rart.

Så jeg begynte å lure mer og mer, på om noe var alvorlig galt i Norge. Og jeg prøvde å gjøre research på forskjellige ting. Og da jeg prøvde å ta noe brainstorming, som det i hvertfall het på 80-tallet, da jeg gikk på markedsføringslinja, så kom jeg på det jeg hadde lest når jeg satt på McDonalds i Østbanehallen der, på begynnelsen av 2000-tallet en gang, var det vel, om at noe muligens var galt med kjøttet på Grandiosaen.

For sånn tolket jeg den artikkelen jeg leste der. At de gjorde et poeng ut av, at, om det var virkelig skinke på Grandiosaen. Altså, på en litt lur måte. Skrevet av en dame virket det som. Og det virket som om hun visste mer enn hun ville ut med. Og skrev det på en sånn lur måte, at 'ha ha', nå sier jeg A, men jeg sier ikke B, jeg synes det er artigere å vite dette selv for meg selv, og le av alle de som bare vet A.

Sånn virket det som for meg, når jeg leste denne artikkelen.

[rediger] Veggavisen
Så jeg begynte å skrive om dette, i en debatt-tråd, på Veggavisen.

Her er linken: [9]

[rediger] Rimi Bjørndal
Jeg jobbet som assisterende butikksjef, på Rimi Bjørndal, fra 96 til 98. Og senere som låseansvarlig, ved siden av studier på HiO Ingeniørhøyskolen, fra 02 til 03.

Jeg tror i den siste perioden, at en utenlandsk dame, spurte meg, mens jeg la opp frysevarer, eller i hvertfall var i nærheten av fryseren, om det var svin i Pizza Grandiosa.

For muslimer spiser jo ikke svin da. Selv om Pizza Grandiosa vel spises mest av norske, har jeg inntrykk av.

Men jeg kikka på esken da. Og jeg fant et sted hvor det stod på svensk, at det var noe kjøtt, som het nötkjött, eller noe, som kunne være fra både storfe og svin.

Det var vrient å finne inngrediens-opplysningen, og jeg tror jeg endte opp med å lese en svensk inngredies-deklarasjon.

Så det er mulig det var en eske ment for det svenske markedet, for alt hva jeg vet.

Men på Rimi Bjørndal, er det alltid mye å gjøre, så jeg rakk ikke akkurat å studere dette i detalj, jeg vel nok av andre ting jeg skulle gjøre.

Så jeg bare forklarte til kunden, at det stod at det var svin i pizzaen.

Og hun ble litt skuffa virka det vel som, mener jeg å huske. Da måtte hun kanskje finne noen annen middag, enn det hun hadde lyst på da.

Noe sånt. Hun reagerte litt i hvertfall.

Det er sånn jeg husker, fra hva det stod på esken, når jeg sjekket dette, når jeg jobbet på Rimi Bjørndal osv.

[rediger] Grandiosa-typer som selges i Sverige.
Jeg husket jo, at jeg hadde sjekket dette et par ganger før og. Om det var svinekjøtt i Grandiosa. Også på Rimi Bjørndal vel. Og da leste jeg på den norske ingrediens-oversikten, og der kunne jeg ikke se at det stod noe om svinekjøtt.

Så når hun utenlandske dama spurte meg om det var svin i Grandiosaen, så var jeg inne på tanken, å bare si at, nei den er det ikke svinekjøtt i. Men sånt tas jo alvorlig osv., om det er svinekjøtt eller ikke i pizzaen, så jeg tenkte, at jeg måtte vel sjekke det ordenltlig, for sikkerhets skyld. Og da stod det faktisk, denne gangen, at det var kjøtt i Grandiosaen (noe nötkött eller lignende), som faktisk kunne stamme fra svin.

Og jeg husket jo denne artikkelen i det gratis-magasinet jeg leste, så jeg sjekket Stabburet sine websider, men der stod det ikke noe om svinekjøtt. Men det stod at et stykke Grandiosa inneholdt det samme som en brødskive med ost og skinke. Men dette forrandret Stabburet, etter at noen som skrev på Veggavisen tråden, ringte dem. Så nå står det brødskive med ost og pizzakjøtt.

Men jeg sjekka den svenske Grandiosa-siden da, for å se om det stod noe om svinekjøtt der, siden den inngrediens-oversikten, som jeg hadde lest da jeg jobbet på Rimi Bjørndal, jo virket som at var skrevet på svensk. Så jeg lurte på hvorfor det stod på grandiosaene noen ganger, at de inneholdt svinekjøtt, mens andre ganger ikke.

Her er grandiosaene jeg fant ut at de solgte i Sverige:



Jeg har jo jobba på Rimi i 12 år, så jeg vet jo det, at den pizzaen, som selger overlegent mest i Norge, det er jo Pizza Grandiosa Original. (I 5-6 forskjellige typer).

Så at de ikke solgte de i Sverige, det synes jeg var overraskende, siden de solgte så mange andre slag.

De selger jo noen Grandiosa Big One pizzaer, og de fant jeg ut, var de samme som ble solgt som vanlig Big One i Norge. Og produsert på Big One pizzafabrikken på Stranda. (Det er to fabrikker en Grandiosa fabrikk og en Big One fabrikk. Begge har til og med eget pizzabunn-bakeri, så det få synergier. Altså det virker som at begge fabrikkene kunne ha ligget en i Lindesnes, og en på Nordkapp, av en eller annen grunn, så virker det som at Stabburet, ikke prøver å ta noen fordeler ut av, at de har to fabrikker på samme sted, ved å f.eks. bare ha et pizzabunn-bakeri f.eks. Det virker som om begge fabrikkene er helt adskilt fra hverandre. Noe som i allefall jeg synes er litt snodig, som har studert noen økonomifag osv. på videregående og høyskole).

[rediger] Grandiosa Original selges i Finland
Det er to andre land enn Norge, hvor Orkla/Stabburet, har fullt utbygget salgs-, markedsførings- og distribusjonsnett, i frossenpizza-segmentet.

Dette er Sverige og Finland.

I Sverige, så solgte de merkelig nok ikke storselgeren vanlig Grandiosa. (Men de selger Big One og Pizza Originale, som de har døpt om til Grandiosa).

I Finland derimot, selger de mange slag av vanlig Grandiosa:



[rediger] Snodighet rundt omdøpingen av Pizza Big One til Grandiosa i Sverige
Noe annet som var rart, rundt dette med Pizza Grandiosa salget i Sverige. Var at, på pizzafabrikkene på Stranda. En Big One, og en Grandiosa-fabrikk. Så er det jo en fabrikk som lager en amerikansk type pizza, med tjukk bunn (Big One), og en som lager en italiensk type pizza, med tynnere bunn (Grandiosa).

Men i Sverige, så selger de den amerikanske typen de lager av pizza. Den med tjukk bunn. Den selges under merkenavnet 'Grandiosa'.

Enda 'Grandiosa' jo er et italiensk navn.

Kan denne italienske navnsettingen på amerikansk pizza, være en del av en dekkoperasjon av noe slag.

Siden de ikke selger vanlig Grandiosa der nå.

Og ettersom jeg mener å huske, fra da jeg jobbet på Rimi Bjørndal, at det var svensk merking på pizza-eskene.

Så det synes jeg var snodig.

[rediger] Vanlig Grandiosa har blitt solgt i Sverige.


En dame på Veggavisen, mente å vite svaret, vanlig Grandiosa har blitt solgt i Sverige.

(Men hvorfor ville ikke de svenske vennene hennes smake? Visste de noe vi ikke vet her i Norge? Jeg skal ikke det sikkert, men man det er vel lov å lure antagelig.).

[rediger] Pressemelding fra Orkla-eide Procordia, som distribuerer Grandiosa i Sverige


Her er en pressemelding, som Orkla Procordia, som distribuerer, selger og markedsfører Grandiosa i Sverige, fant seg nødt til å gå ut med, i år 2000.

(Denne kan finnes på Procorida sine websider, det er vel www.procordia.se).

Hva var grunnen til at Procordia måtte forsikre svenske aviser og forbrukere om, at de nesten bare brukte svensk kjøtt i sine produkter.

Kan det ha gått noe rykter av noe slag i Sverige?

Var det derfor de svenske vennene, eller 'vennene', til Fergie i Veggavisen ikke ville smake på Stabburet Grandiosaen kjøpt på Rimi i Stockholm?

(Jeg sier ikke dette sikkert, men det er lov å spørre håper jeg).

Hva var den la Casina Pizzaen som Orkla solgte i Sverige, og som var produsert i Norge?

Den må vel ha vært produsert på pizzafabrikkene på Stranda da.

Var det Grandiosa som ble solgt under et annet navn eventuelt?

(Jeg prøvde å søke på den pizzaen på Google osv., men jeg har ikke klart å finne noe opplysninger om innholdet, eller bilder av den Pizza la Casina på nettet).

[rediger] Dagbladet-artikkel
Forretningshemmelighet til 25,90

Orkla Foods holder hemmelig hvor de får råvarene til Grandiosaen fra. Verken land eller leverandør vil de oppgi. De nekter å svare på spørsmål om kjøttet i Grandiosaen. Og da Dagbladet besøkte pizzafabrikken på Stranda, var restriksjonene på hva vi fikk se, særdeles strenge. - Forretningshemmeligheter, sier informasjonsdirektør i Orkla Foods, Håkon Mageli.

Av LAJLA ELLINGSEN

Det handler ikke om pizza. Det handler om den pizzaen. Som alle nordmenn elsker, ifølge Stabburet, eller som informasjonsdirektør i Stabburet, Håkon Mageli, sier det: «Den er jævli god». Og da er det naturlig å spørre. Hva er det egentlig vi spiser så mye av? Hva er en pizza Grandiosa?
- Det står på pakken, svarer informasjonsdirektøren.
Med medbrakt informasjonsdirektør er vi på vei mot Stranda, pizzaparadiset, hvor Orkla Foods nylig har investert i en fabrikk til 200 millioner kroner. Hvor det denne dagen blåses ut 180 000 pizzaer. Og fra nyttår økes kapasiteten femti prosent.
- Det er slett ikke alt som står på pakken. Storfekjøtt, det kan vel være alt fra ku til hest?
- Det er ikke hest i Grandiosaen, Madam! tordner Mageli, men han innrømmer at det er et farseprodukt. Av ku eller okse.
- Som ser ut som rent kjøtt?
- Det er ingen enkel bedrift å lage godt pizzakjøtt. Smaken er det avgjørende for oss. Smaker det ikke bra, vil ikke forbrukeren kjøpe pizzaen.
- Men du kan vel ikke påstå at det er helt ubevisst at måten dere blander og strimler farsen på, gjør at det ser ut som rent kjøtt?
- Påstå og påstå. Det er jo storfekjøtt i kjøttet. Men resepten min får du aldri av konkurransemessige hensyn.

Grenseløst naiv
For det var der det begynte. For to uker siden. Da vi ønsket å gå bak varedeklarasjonen på den velkjente gule og røde pappeska. Som hvilket kjøtt som brukes - hva på feet spiser vi når vi spiser Grandiosa? Eller om vi kan være trygge på at soyaproteinet som brukes til å binde sammen kjøttet ikke er genmodifisert. Hva med tomatpuréen? Vi ønsket å spore ingrediensene tilbake til produsenten. Og vi undret oss på hva man egentlig kan få for 25.90. Og fikk til svar:
- Blant annet Jarlsbergost, produsert av Norske Meierier.
- Men hva med soyaproteinen?
- Den oppgir vi ikke leverandør på.
- Men hvordan kan vi vite at den ikke er genmodifisert da?
- Fordi vi har fått garanti fra vår leverandør. Vi har en politikk på at vi ikke skal ha genmodifiserte produkter. Det kan forbrukeren være trygg på.
- Men han er uten mulighet til å sjekke det?
- Vi kan ikke røpe våre leverandører. Det ville vært grenseløst naivt. Vi verner om det vi har, vi. Resepten min får du aldri.
Sa informasjonsdirektøren. Men vi fikk en avtale om å se produksjonen. Om 14 dager.


Like lite svar
Han er Mr. Grandiosa. Fabrikkdirektøren i hvitt, Ivar Moss, entreprenøren som blunker lurt hver gang han nikker, som koser seg med rullingsen når den unge, mørke informasjonsdirektøren legger transparenter på overheaden og forteller om markedsandeler og forretningsstrategier. Og matvaresikkerhet. Og fra nyttår skal det bli grønn linje slik at alle som lurer på noe når det gjelder pizzaene kan ringe og spørre om alt.
- Og så får de like lite svar som oss?
- Jeg synes dere har fått gode svar. Det er en del ting vi ikke kan si.
- Men det blir et sterkere og sterkere forbrukerkrav å få vite mer om prosess og opphav?
- Jeg vil ikke si hvordan vi vil legge opp informasjonen i framtida. Det får vi se på, sier Mageli, og så er det Mr. Grandiosas tur. Han som ble oppringt av Leif Frode Onarheim for over tjue år siden med spørsmål om han kunne produsere pizza på Stranda. Klart det, svarte Moss, la på røret, snudde seg i senga, pirket i sin frue, og spurte: Ka pokker e pizza for noke? Det visste ikke han da. Men det visste ungdommen som på syttitallet revolusjonerte matvanene i hjemmet med hjemmelaget pizza. Etter revolusjonen ble pizzaen fabrikkprodusert allemannseie som passet godt i et land hvor en må klare seg med matpakke i stedet for varm lunsj. Og hvor sulten krever maten på bordet idet man trår innenfor gangdøra. Da blir svaret, oftere enn i noe annet land, frossenpizza. Eller som sosialantropolog og forsker på Statens Institutt for forbruksforskning, Marianne Lien, sier det:
- Grandiosaen forteller hvilket press vi lever under. Den kan godt stå som symbol på utviklingen på hjemmefronten.
- Så Grandiosaen er likestillingens pris?
- Pris og pris. Jeg synes det er helt grei mat. Men det er et godt poeng, svarer Lien.
Ivar Moss svinger seg rundt. Han skal vise oss fabrikken som han selv har vært med å konstruere. Men det vi får se er produksjon av pizzabunner. Og pakking av det ferdige produktet i esker. Ikke mer.
- Du skal gjerne få bli med i dusjen, men inn på toppingavdelingen kommer du aldri. Vi har strenge hygieniske krav, dessuten er det strengt hemmelig. Vi har mange konkurrenter.



Da er vi uenige
Og slik blir det til at vi får se omtrent halvannen kilometer av den 3,5 kilometer lange produksjonslinja. Og så får vi vite at konserveringsmiddelet, saltet, krydderet, stivelsen og tomatpureen er importert fra utlandet. Mens kjøttet, osten, melkeproteinet, gjæra, og hvetemelet er norskprodusert. Soyaproteinet har de nettopp byttet ut med gelatin. Nettopp fordi leverandøren på lang sikt ikke kunne garantere tilstrekkelige mengder soya som ikke er genmanipulert. Mer får vi ikke vite. Og informasjonsdirektøren er med for å forsikre seg om at det ikke sies mer enn det ledelsen har bestemt.
- Men hvilken kvalitet kan råvarene ha, med så lave priser på produktet, i et marked hvor kjedene, ikke leverandørene har makta?
- God. Vi er nødt til å ha gode råvarer, vi har godt utviklete systemer som sikrer kvaliteten. Blant annet en egen veterinær, sier Håkon Mageli.
- Men kjøttet, hvor mye kjøtt er det egentlig i det?
- Du tar ikke nei for et nei?
- Nei?
- Da er vi uenige. Den kjøttsaken kommer vi ikke til å si noe mer om.
De gule skiltene advarer uvedkommede. Ivar Moss lukker opp døra.
- Da går jeg foran, og du bak, Håkon, så har vi alt under kontroll.
Publisert søndag 28.12.1997 kl. 10:15, oppdatert 05:55

[10]

[rediger] Kommentar til Dagbladet-artikkel
Jeg har uthevet noen av de kraftuttrykkene, som jeg vel synes er litt merkelig skal komme fra munnen på forretningsfolk høyt oppe i systemet i et stort konsern som Orkla. Informasjonsdirektør og Fabrikkdirektør på en stor fabrikk, er jo toppstillinger. Og i Orkla, et av Norges største firma, så skulle man vel ikke tro at det ble brukt en slik ordlegging.

En annen ting å legge merke til, er at Informasjonsdirektøren først lover at soyaproteinen (som binder kjøttblandingen sammen), ikke er genmodifisert, og at de har fått garanti av (den hemmelige) leverandøren om dette.

To uker etterpå, så ramser Fabrikkdirektøren opp ingrediensene og opprinnelseslandene.

Her ser det ut som for meg, at fabrikkdirektøren, muligens glemte å liste opp soyaproteinen.

Så har journalisten kanskje spurt da, hva med soyaproteinen?

Så sier fabrikkdirektøren, at den har de nettopp byttet ut med gelatin, nettopp fordi (den hemmelige) leverandøren av soya-proteinet ikke kunne tilby nok soya fri for gen-modifisering, på lang sikt.

Jeg mistenker, at han glemte å nevnte soyaproteinen, fordi dem ikke liker å ta opp dette temaet med bindemiddelet.

Og hvorfor nevnte han ikke opprinelseslandet for gelatinen?

Og hvorfor sier informasjonsdirektøren at de har fått en garanti fra (den hemmelige) leverandøren, om at soyaproteinen er fri for gen-modifisering.

Og to uker etterpå, så sier fabrikkdirektøren, at de har nettopp gått over til gelatin, fordi den hemmelige leverandøren av soyaprotein, ikke kunne tilby nok soya fri for genmodifisering alikevel.

Disse folka som bruker uttrykk som 'jævla god', og 'du kan gjerne bli med i dusjen osv', hvor pålitelig er det at de vil bry seg om, om soyaen er fri for gen-modifisering, eller ikke?

Er det heller sånn, at de bare finner på, og sier det som passer best å si for anledningen?

Det lurer jeg på i hvertfall.

Det er ikke slutt med dette.

Hvis man kikker på en av Stabburets websider, så står det at gelatinen er/var basert på svin.

En på Wikipedia, ringte Stabburet, siden det står på en av deres websider, at nå brukes soyaprotein, (det står på den finske siden og).

Mens det jo står på en tredje side at det brukes gelatin (basert på svin).

Wikipedia-brukeren, ringte Stabburet, og de sa at det ble brukt soyaprotein, og at de kunne garantere at det ikke var noe fra grisen i Grandiosaen.

Jeg synes det er en litt rar garanti, og gi så uforbeholdent, og nesten skryte av det.

For det var jo ikke som var spørsmålet.

Når man for en tid tilbake, faktisk har brukt gelatin (basert på svin), i pizzaen.

Så først brukte man altså soyaprotein, så gelatin (basert på svin), og så soyaprotein igjen.

Så det har vært mye bytting.

Er det slik, at den hemmelige leverandøren til Stabburet, nå plutselig kan garantere nok soyaprotein fri for gen-modifisering?

Hvorfor, forresten, hvorfor fant ikke bare Stabburet seg en annen leverandør av soyaprotein, hvis den hemmelige leverandøren gikk tom for soya-protein fri for gen-modifisering?

Er dette noe det er mangel på, på verdensmarkedet?

Jeg bare spørr om det siste her, for det vet jeg ærlig talt ikke, men det er kanskje andre som vet.

Kan det ha vært sånn.

At svenske næringsmiddelmyndigheter, fant noe som minnet om menneskekjøtt i Stabburet Grandiosaen som ble solgt på Rimi i Sverige?

Var det derfor Veggavisens bruker Fergies svenske venner, ikke ville smake på Stabburet Grandiosa Orginial?

Var det derfor Procordia, fant seg nødt til å gå ut med en pressemelding, om at de nesten bare brukte svensk kjøtt i sine produkter, og skrev masse om hvor grisekjøttet kom fra?

Gikk det noen rykter om noe slikt i Sverige?

Var det derfor storselgeren (Norges mest solgte middag!), Pizza Grandiosa Original, ble trukket tilbake fra det svenske markedet, som Fergie sier, og som bilde fra den svenske Grandiosa-siden over, sier.

Var det derfor det ble gjennomført noe som kan se ut som en dekkoperasjon, med at Big One pizza, som er en amerikansk type pizza (sammen med Pizza Originale), begge skiftet navn til 'Grandiosa' i Sverige.

Enda 'Grandiosa' er et italiensk navn, og kanskje ikke passer like bra på amerikansk pizza.

Hvorfor selger de norsk-produsert Big One pizza i Sverige, men ikke norsk produsert Grandiosa.

Når Grandiosa Original, selger mange dobbelt så mye som Big One gjør i Norge.

Kanskje 5-10 ganger så mye. (Jeg har som sagt jobbet 12 år i Rimi).

Er det noe lureri med Grandiosa-fabrikken på Stranda?

Hvorfor fikk ikke Dagbladet journalisten lov å se topping-avdelingen?

Enda hun kunne få lov å være med i dusjen.

Det virker som om topping-avdelingen på Grandiosa-fabrikken, er mer hemmelig en Fort Knox og Pentagon til sammen.

Hva skyldes denne hemmeligholdingen?

Er det gull de har på pizzaen?

Hvordan kan det skade firmaet, hvis journalisten får se osten og kjøttet falle ned på pizzaen?

Dette virker veldig overdrivet synes jeg, denne bekymringen om at noen skal få se topping-avdelingen.

Hvorfor har de to pizzafabrikker, i Stranda, på Sundmøre?

Sundmøringer, de sa Agnar Mykle, at var det værste som fantes i Norge eller noe?

Nordmøringer, og Romsdølinger, i hvertfall Nordmøringer, de tåler vel ikke tryne på Sunnmøringer.

Hva kommer dette av?

Sunnmøre er et tradisjonelt distrikt, har jeg lest på Wikipedia.

Hva vil det si?

Er de et eget folkeslag, eller en stamme da?

Er de fiender/uvenner med de andre i Norge, som Mykle syntes å mene?

Tenker de bare på penger, som mytene sier?

Nordmenn flest, er vel ikke som sunnmøringer, som bare tenker på å tjene penger hele tiden.

Hm.

Og jeg leste også om Stabburets hovedfabrikkanlegg i Fredrikstad.

Der hvor de lager de gule leverposteiboksene.

Jeg var på en chattekanal på nettet, på 90-tallet en gang, og da var det noen som sa, en mann til en dame, med en gang jeg kom inn på kanalen, at det ble brukt hjernemasse i de boksene.

Og det ble sagt en sen søndagskveld, var det vel, og med en oppriktig tone.

Så det hørtes litt mistenkelig ut, synes jeg.

De sa ikke fra hvordan dyr da.

Og jeg leste, at Norsk Kjøtt, var det vel.

De mistet million-kontrakten de hadde, på å levere kjøttet til Grandiosaen.

Fra da av, (noen år tilbake), så skulle pizzafabrikkene på Stranda, få kjøttet levert fra Stabburets hovedfabrikkanlegg i Fredrikstad.

Har de noe kuer inne på der da?

Hm.

Det hørtes litt rart ut synes jeg kanskje.

Men har ikke kjøttet på Grandiosaen forrandra seg de siste åra?

Da jeg jobba på Rimi Nylænde, i 95, var det vel.

Så sa butikksjef Elisabeth, at det er ikke noe gæernt med den nye 'Pizza Grandama'.

Den blir bakt på Sæther bakeri i Sandefjord.

Og der var hu fra sa hu, så det kjente hu til, at dem lagde ikke noe dårlige greier.

Hvorfor gjorde hu et poeng av det?

Helt uten noen foranledning.

Jeg kjøpte den pizzaen til innflytingsfesten min i Rimileiligheten min i W. Thr. gt i 96.

Og da klagde Andre og Magne fra Gjerdes VGS i 88/89, mener jeg å huske.

Jeg var litt blakk, jeg hadde nettopp tatt lappen og kjøpt bil osv.

Hvorfor har de dette fokuset på eldresentre, i Grandiosa-reklamene, (full pakke videoen osv), når de det er de unge som spiser grandiosa, leste jeg i en studentavis på nettet.

Hvorfor kaller de Grandiosa for 'Grandis'.

Hvorfor er det en bestemor som første bilde som kommer opp på den finske grandiosa-siden.

Putter de bestemødre som dør ensome på eldresenterne i Grandiosaene?

Er det derfor de former stykkene som et hjerte i reklamene?

Er det derfor de kaller pizza-typen, Grandiosa Original, for 'Perepizzat', som betyr familie/slekts-pizza i Finland.

Hvorfor er det vennen til Stoltenberg, han eks-mannen til Yssen, fra Valla-saken, som regiserer Grandiosa-videoene.

Var det tull med Valla-saken?

Var den regisert?

Er det noe tull med Grandiosa og Stabburet markedsføringen?

Hvordan kan reklamen være så proff?

Jeg bor i England, og her er de ikke like proffe på reklame.

Hvorfor er Norge i verdenstoppen, når det gjelder å lage reklamer for merkevarer osv., på TV, i aviser/ukeblad, og på nettet?

Er det fordi ting som egentlig ikke burde spises, puttes i enkelte merkevarer.

Og disse blir reklamert for, på en så professjonell måte, at folk ikke mistenker at noe er galt?

Hvordan kan varer som Grandiosa og de gule leverpostei-boksene, være billigere enn konkurentene i sine produktkategorier, når de bruker så mye penger på reklame?

Stabburet må da bruke en formue på Grandiosa-kampanjene, og alikevel, så er de lavt priset i butikk.

Hvorfor sa en av Rimi-direktørene, sa eks-Rimi butikksjef Magne Winnem til meg, på 90-tallet.

Hvorfor sa en av Rimi-direktørene, at Rimi alltid skulle ligge under Rema, i pris på Grandiosa.

Hvorfor fikk jeg en grandiosa av Magne Winnem i russetida, og han skulle ikke ha.

Mener jeg å huske, jeg var hjemme hos dem i Røyken en gang da.

Hm.

Hvorfor kaller dem Grandiosa for 'papp-pizza' i Oslo.

Og når man spørr dem hvorfor dem kaller det papp-pizza, så sier dem, det er fordi det smaker papp.

Når plasten er mellom pappen og pizzaen.

Det gir vel ikke noe mening det med papp-pizza.

Er det fordi de vet at det er noe man helst ikke vil spise i pizzaen.

Det er vel eliten/overklassen dette, som prater om at de spiser ikke papp-pizza, fordi det smaker papp.

Ja, det får vel hode.

Jeg spørr mange spørsmål her.

Og jeg skal ikke si noe sikkert, om hva som er galt.

Men at noe er galt, det vil jeg nok tro, pga. alt det, som jeg i hvertfall, synes virker merkelig rundt dette med Pizza Grandiosa Original osv.

Så får folk bare komme med tilbakemeldinger osv. eventuelt., hvis det er noe som burde forklares eller dokumenteres bedre.

Håper dette er i orden!

Med vennlig hilsen

Johncons

Soylent Green: [11]

http://nb.xiandos.info/Pizza_Grandiosa

Bloggarkiv

Populære innlegg

Om meg

Bildet mitt
Overhørte på Rimi Bjørndal, (jeg jobbet som butikksjef/leder i ti år, i mange forskjellige butikker), i 2003, at jeg var forfulgt av 'mafian', mm. Har etter dette ikke fått rettighetene mine, i mange saker. Blogger derfor om problemer med å få rettigheter, mm. Mine memoarer, (Min Bok 1-10), kan også finnes på johncons-blogg, (se: 'Etiketter'). Jeg blogger også om slektsforskning, (etter at min danskfødte mormor, som var etter adelige/kongelige, døde i 2009). Har også vært såvidt innom Høyre/Unge Høyre, i sin tid. Har også studert informasjonsbehandling/IT/Computing, (på NHI, HiO IU og University of Sunderland). Har også bakgrunn fra handel og kontor, (grunnkurs, økonomi med markedsføring og data). Er/var også i Heimevernet, (etter at jeg ble overført dit, etter førstegangstjeneste i infanteriet, (og en rep-øvelse i mob-hæren), i forbindelse med omorganiseringer, i Forsvaret, etter den kalde krigen). Blir også utsatt for mye nettmobbing, mm. johncons-blogg, (og mine memoarer og nettbutikk), er kjent fra TV-programmet Tweet4Tweet, i 2012, (selv om jeg måtte klage, for programmet var veldig useriøst/nedlatende, mm.).

Totalt antall sidevisninger

Etiketter